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Stop CC-ing Your Clients on Emails to Opposing Counsel
by Keith A. Call

What Does “CC” Mean in an Email?

(If you were born before 1975 and don’t like love stories, you 

can skip this section.)

You may have wondered what the “cc” field on your email 

means. “CC” refers to “carbon copy,” a method of making 

copies of letters and other papers before the proliferation of 

copy machines and personal computers. In order to make 

multiple copies of a document, a writer could insert a thin 

paper coated with a mixture of wax and pigment between two 

sheets of paper. Then, using a pen or typewriter on the top 

sheet of paper, the carbon paper would make an imprint of the 

original writing on the second sheet of paper – a “carbon 

copy.” With a strong hand or typewriter, more than one sheet of 

carbon paper could be used between more than two sheets of 

paper to make more than one copy.

Carbon paper was originally invented to help blind people write 

through the use of a metal stylus or machine instead of a quill. 

In the early 1800s, an Italian by the name of Pellegrino Turri 

fell in love with a young woman, the Countess Carolina Fantoni. 

The Countess had become blind “in the flower of her youth and 

beauty.” To help his lover correspond in private, Turri invented 

a typewriting machine that used a form of carbon paper. These 

lovers’ use of a typewriter and carbon paper did not become 

prevalent for another sixty-five years. See Kevin Laurence, “The 

Exciting History of Carbon Paper!,” http://www.kevinlaurence.

net/essays/cc.php.

Though carbon paper is no longer prevalent, it has left its mark in 

our modern world with the use of “cc” on most email platforms.

ABA Formal Ethics Opinion 503

Late last year, the ABA Standing Committee on Ethics and 

Professional Responsibility issued an opinion about the use of 

“cc” on emails and other electronic communications. ABA 

Comm. on Ethics & Pro. Resp., Formal Op. 503 (2022). This 

opinion provides a warning to any lawyer who includes their 

client as a “cc” recipient of electronic communications (such 

as email). The ABA’s key opinion is: “[L]awyers who copy their 

clients on an electronic communication sent to counsel 

representing another person in the matter impliedly consent to 

receiving counsel’s ‘reply all’ to the communication.”

In other words, if you send an email or other electronic 

communication to your opposing counsel and include your 

client as a “cc” recipient of the email, you consent to opposing 

counsel communicating directly with your client using the 

“reply all” function.

The opinion is based on Model Rule of Professional Conduct 

4.2, “Communication with Person Represented by Counsel.” 

Utah’s version of Rule 4.2 substantially differs from the ABA 

Model Rule, but not as it relates to Opinion 503. Utah’s version 

of Rule 4.2(a) states, in relevant part: “In representing a client, 

a lawyer shall not communicate about the subject of the 

representation with a person the lawyer knows to be represented 

by a legal professional in the matter, unless the lawyer has the 

consent of the legal professional.”

The ABA opinion reasons that a lawyer may consent to direct 

communications by opposing counsel, that such consent may be 

implied, and that implied consent is provided when the lawyer 

copies the client on a group message.
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This conclusion…flows from the inclusive nature 

and norms of the group electronic communi-

cations at issue. It has become quite common to 

reply all to emails. In fact, “reply all” is the default 

setting in certain email platforms. The sending 

lawyer should be aware of this context, and if the 

sending lawyer nonetheless chooses to copy the 

client, the sending lawyer is essentially inviting a 

reply all response.

Op. 503 at 3.

The opinion offers a couple of workarounds. First, the 

presumption of implied consent does not apply if the sending 

lawyer communicates to the opposing lawyer that they do not 

consent to direct communications with the client. This 

communication should be prominent, preferably in writing, 

such as at the beginning of the email or in a separate email. Op. 

503 at 4.

A far better approach, in my opinion, is to simply not “cc” your 

client in the first place. As Opinion 503 points out (perhaps 

obviously), the sending lawyer can easily choose to exclude 

their client from the original email. “Thus, the better practice is 

not to copy the client on an email or text to [opposing] counsel; 

instead, the lawyer generally should separately forward any 

pertinent emails or texts to the client.” Op. 503, at 3–4. It is 

also a best practice to separately forward electronic communi-

cations to your client to minimize the risk that your client will 

mistakenly “reply to all,” and thereby disclose information to 

“all” that was only intended for their lawyer.

ABA opinions may not be binding on lawyers practicing in Utah, 

but they are at least persuasive. If you have a practice of copying 

your client on electronic communications to opposing counsel, 

now is a good time to change that practice!

____________________________________________

Every case is different. This article should not be construed 

to state enforceable legal standards or to provide guidance 

for any particular case. The views expressed in this article 

are solely those of the author.

Need Ethics 
Help?

Utah attorneys and LPPs with questions regarding 
their professional responsibilities can contact the 
Utah State Bar General Counsel’s office for informal 
guidance during any business day by sending 
inquiries to ethicshotline@utahbar.org.

The Ethics Hotline advises only on the inquiring 
lawyer’s or LPP’s own prospective conduct and 
cannot address issues of law, past conduct, or advice 
about the conduct of anyone other than the 
inquiring lawyer or LPP. The Ethics Hotline cannot 
convey advice through a paralegal or other assistant. 
No attorney-client relationship is established 
between lawyers or LPPs seeking ethics advice and 
the lawyers employed by the Utah State Bar.

The Utah State Bar General Counsel’s 
office can help you identify applicable 
disciplinary rules, provide relevant 
formal ethics opinions and other 
resource material, and offer you 
guidance about your ethics question.
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